Slim bouwen beschermt VvE tegen extreem wateroverlast

Deze zomer is een zomer van uiterste. Zo waren de maanden juni en juli zonnig en warm en was de maand augustus vooral nat. De hevige regenval is niet alleen voor de wegen­bouw (ondergelopen viaducten en zelfs straten) een doorn in ‘t oog, maar ook voor de woningen. Slimmer bouwen moet problemen met over­vloedig regen­water na stort­buien ondervangen.

Nederland krijgt steeds vaker te maken met extreme regen­buien. Vooral in grote steden kan water moeilijk weg, omdat er veel asfalt en steen is. Als het hard en veel regent, staan straten snel blank en lopen huizen onder. In juli en augustus kampten verschillende plaatsen in het land na buien met ernstige water­overlast. Bij de bouw in der inrichting van steden en dropen moet volgens de commissaris meer rekening worden gehouden met het opvangen van al dat water. Sommige gemeenten en water­schappen doen dit al. Ze maken laagtes waar het water heen kan, of een water­berging voor de tijdelijke opslag ervan in vijvers, grachten en onder­grondse kelders en boxen.

Graag zelf een kuil

Huiseigenaren kunnen zelf ook het een ander doen, stelt Frans van de Ven, specialist stedelijk water bij Deltares en de TU Delft en betrokken bij het rapport. ‘Mensen met een tuin zouden daar een verlaging of een kuil in kunnen maken, waar het water in kan stromen. Na een paar uur zakt het dan weer weg. Het gaat erom dat het water bij zo’n hevige regenbui even ergens in kan, zonder dat het schade veroorzaakt. Je hebt het water liever in de tuin dan in de kelder of kruipruimte.’
Op huizen met een plat dak zouden de eigenaren een groen dak kunnen aanleggen. ‘Met sedumplantjes. Die kunnen goed tegen de droogte en nemen regen water op.’, aldus van de Ven.

Groen verkoelt

Bij nieuwbouw zouden bouwers ervoor kunnen zorgen dat het vloerpeil van de woningen wat hoger boven het straat­niveau komt te liggen. ‘En als gemeente een bestaande straat gaat herinrichten, kan ze bekijken of het straat­niveau niet juist wat omlaag kan.’ aldus de specialist. Volgens van de Ven gaat het bij het klimaat­bestendig maken van steden en dorpen niet alleen om water­overlast, maar ook om hitte, droogte en bodem­daling. ‘Meer groen in de stad zou voor verkoeling zorgen, omdat het zorgt voor meer schaduw en verdamping.’  zegt hij.

Bron: Vereniging Eigen Huis, VvE beheer
Klik hier

Wij bieden gratis een Financiële Scan aan

VvE's die orde op zaken willen stellen of willen kijken of er ruimte tot verbetering is biedt ACB VvE Beheer geheel gratis én vrijblijvend een financiële scan aan.
Klik hier