Schimmelproblemen appartement

Helaas wordt onze technische man vaak opgeroepen bij schimmel­problemen in een appartement of berging. Natuurlijk is er soms sprake van een lekkage en dus vocht­ophoping, maar veel vaker is er sprake van slecht ventileren. Ook in het blad eigen huis van april 2015 staat een uitgebreid artikel hierover. Indien u hierover meer wilt lezen, kunt u dit bij ons opvragen.

Er zijn drie soorten ventilatie­systemen die schimmel­problemen tegen gaan, dit zijn:

  1. Natuurlijk, door middel van roosters in de muur voor toevoer en pijpjes in het dak voor afvoer.
  2. Mechanisch, de afvoer van vervuilde lucht gebeurt mechanisch door middel van een ventilatie-unit. De toevoer verloopt via roosters.
  3. Balans, zowel de aanvoer als de afvoer van lucht verloopt mechanisch via een ventilatie-unit.

Schimmelproblemen

Wat kunt u nou doen om die vervelende schimmel­problemen tegen te gaan? Het is sowieso belangrijk dat dagelijks elke ruimte goed laat luchten. Dit kan u eenvoudig doen door de ramen tegen elkaar open te zetten. Ook dient u regelmatig te controleren of de roosters goed open staan. Als u gebruik maakt van mechanische­ventilatie is het belangrijk om de ventielen jaarlijks te reinigen. En eens per twee jaar een gespecialiseerde installateur het onderhoud te laten doen. Als de was in huis hangt te drogen of u bent aan het koken, dan is verstandig om het systeem op stand drie te zetten.

Bij balans­ventilatie hoeven de ramen niet open gezet te worden, dit regelt het systeem namelijk. Als de kachel aanstaat of de temperatuur is buiten warmer dan binnen, dan mag u de ramen niet open zetten. Net zoals bij mechanische ventilatie is het belangrijk om de ventielen jaarlijks te reinigen en is het aan te raden om eens per twee jaar een onderhouds­beurt te doen. Daarnaast dient u de filters elk half jaar te vervangen.

Er zijn bedrijven die tegen scherpe tarieven bieden, zeker als het om een heel gebouw gaat. Maar pas op voor slechte bedrijven want die maken meer kapot dan schoon. U kunt bij ACB VvE Beheer meer informatie hierover opvragen.

Klik hier

Wij bieden gratis een Financiële Scan aan

VvE's die orde op zaken willen stellen of willen kijken of er ruimte tot verbetering is biedt ACB VvE Beheer geheel gratis én vrijblijvend een financiële scan aan.
Klik hier