Laag BTW-tarief geldt ook voor onderhoud

Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) en particulieren betalen regelmatig te veel BTW, bijvoorbeeld voor onderhoud van liften en cv-installaties. Dat meldde het tv-programma Kassa zaterdagavond.

Van 1 maart 2013 tot 1 januari 2015 geldt een verlaagd BTW-tarief voor arbeids­kosten bij renovatie of onderhoud. In deze periode mogen aannemers en andere leveranciers hiervoor slechts 6% BTW in rekening brengen, in plaats van de gebruikelijke 21%. Uit een recente enquête van Stichting VvE Belang blijkt dat bijna de helft van VvE’s onlangs te veel BTW heeft betaald voor onderhoud van de lift. Deze VvE’s betaalden daardoor gemiddeld € 480,- te veel. Voor particulieren met cv-onderhoud gaat het om kleinere bedragen: enkele tientjes.

BTW Terug vragen

Veel mensen weten niet dat het tijdelijk verlaagde BTW-tarief op arbeids­kosten niet alleen geldt voor verbouwingen, maar ook voor onderhouds­abonnementen. Juist bij die doorlopende abonnementen vergeet de installateur nog wel eens om onderscheid te maken tussen materiaal en arbeid’, zegt Tjalling Letterie, fiscalist bij Vereniging Eigen Huis. ‘Het lage tarief is een crisis­maatregel die bijna twee jaar geldt, om consumenten wat te ontzien. Als de verbouwing of het onderhoud op of na 1 maart 2013 is afgerond, is het lage tarief van toepassing. Voorwaarde is wel dat het pand minstens twee jaar als woning in gebruik is.

Klik hier

Wij bieden gratis een Financiële Scan aan

VvE's die orde op zaken willen stellen of willen kijken of er ruimte tot verbetering is biedt ACB VvE Beheer geheel gratis én vrijblijvend een financiële scan aan.
Klik hier