Energielabel voor woningen

Huiseigenaren krijgen vanaf 2015 een indicatief energie­label in de bus. Dit indicatieve label is gebaseerd op de standaard­kenmerken van de woning, zoals het bouwjaar en woningtype. Het energie­label voor woningen geeft inzicht in de energie­zuinigheid van een woning. Het energie­label, dat in 2008 werd ingevoerd om energie­besparend gedrag te bevorderen, wordt door een nieuwe systematiek vervangen. Elke woning­eigenaar die nog niet in het bezit is van een energie­label krijgt begin 2015 een voorlopig indicatief energie­label toegestuurd.

Het indicatieve energie­label is gebaseerd op openbare gegevens over de woning, zoals het bouwjaar en het woningtype. Deze gegevens zijn onder andere afkomstig van het Kadaster. Het indicatieve label is dus een schatting van de label­klasse van de woning. Het definitieve label kan hiervan afwijken. Een energielabel is tien jaar geldig.

Aanvragen en registreren

Huiseigenaren die hun huis willen verkopen, moeten het indicatieve energie­label voor de verkoop online aanpassen naar de huidige situatie. Vergelijkbaar met de vooringevulde aangifte van de Belastingdienst. Huiseigenaren loggen daarvoor met hun DigiD in op energielabelvoorwoningen.nl en passen daar hun wonin­ggegevens aan. Soms wordt er om digitaal bewijs gevraagd, zoals een bouw­technisch rapport, factuur of foto. Als een erkend deskundige – een makelaar, energie­adviseur of bouw­technicus – de aanvraag heeft goedgekeurd, wordt het label in een online database geregistreerd. Deze deskundigen mogen zelf hun administratie­kosten bepalen, maar naar verwachting kost de aanvraag enkele tientjes.

Huiseigenaren die bij verkoop van hun woning niet kunnen aantonen dat het energie­label is geregistreerd, riskeren een boete van maximaal € 400,- De Inspectie Leefomgeving en Transport ziet hierop toe. Mensen die in de afgelopen jaren een energie­label hebben aangevraagd, hoeven geen nieuwe aan te vragen. De huidige zijn tien jaar geldig.

Slimme meter

In 2015 krijgen alle huis­houdens de slimme meter aangeboden. Met een slimme meter kunt u inzicht krijgen in uw energie­verbruik en kan uw netbeheerder de meter­standen op afstand aflezen. De analoge gas- en elektriciteits­meters worden straat voor straat vervangen. Bent u nog niet aan de beurt, maar wilt u wel een slimme meter? Dan betaalt u daarvoor € 72,60 Bij de landelijke verspreiding is de meter gratis.

U mag de slimme meter weigeren. Uw netbeheerder installeert dan een digitale meter zonder communicatie­module. Of u behoudt uw oude meter tot dat deze moet worden vervangen. U moet dan wel zelf uw verbruiks­gegevens doorgeven.

Heffingskorting energiebelasting verlaagd

De heffingskorting op energie­belasting is het bedrag dat in mindering wordt gebracht op de energie­belasting over uw energie­verbruik. Deze korting wordt in 2015 verlaagd van € 318,62 naar € 311,84 Bovendien wordt de heffings­korting voor gebouwen zonder verblijfs­functie (zoals de algemene ruimten van een appartementen­complex) afgeschaft. ACB heeft voor meerdere VvE’s al zo’n brief gekregen van de belastingdienst maar heeft (namens de VvE) hiertegen bezwaar aangetekend om zo voor de VvE toch geld te besparen

BRON: Vereniging Eigen huis jan 2015
Klik hier

Wij bieden gratis een Financiële Scan aan

VvE's die orde op zaken willen stellen of willen kijken of er ruimte tot verbetering is biedt ACB VvE Beheer geheel gratis én vrijblijvend een financiële scan aan.
Klik hier